Ugađanje, popravci i procjena glasovira i pianina

Naslovnica Popravci

Popravci klavira i pianina

Ispis

U našoj suvremenoj i dobro opremljenoj radionici uz manje popravake instrumenata, koji su sastavni dio održavanja, vršimo i potpuno obnavljanje ili restauraciju glazbala (klaviri, pianina, pianole, harmonike...).

Glazbalo u radionicu možete dostaviti i sami, ali zbog velikih dimenzija i težine najbolje je da zadatak prijevoza klavira ili pianina prepustite našoj iskusnoj ekipi. Također nam se možete obratiti ukoliko je potrebno transportirati klavir ili pianino na neku drugu lokaciju (koncertna dvorana, škola, nova adresa stanovanja i sl.).

Restauracija glazbala

Proces restauracije započinje provjerom stanja glazbala te u dogovoru s klijentom utvrđivanjem zahvata koje je potrebno načiniti. Zatim se glazbalo u potpunosti rastavlja, označavaju se pojedini dijelovi te zamjenjuju oni koji su previše oštećeni. Najprije se popravlja rezonantna daska i okvir od lijevanog željeza, mijenjaju se žice i vrši štimanje.

Nakon toga slijedi obrada vanjskih površina kučišta kako bi se postigao visoki sjaj ili mat-boja te zahvati na mehanici poput zamjene vitalnih dijelova i čišćenja . Na kraju se glazbalo sastavlja, slijedi fina regulacija mehanike, intoniranje i uštimavanje.

Politiranje klavira i pianina

Preporučam izuzetno kvalitetnu uslugu uređenja vanjštine Vaših instrumenata tehnikom politiranja. Finiš može biti u visokom sjaju crni, smeđi ili mahagonij, ali i sve druge opcije su moguće prema dogovoru. Kod gospođe Vodopije možete obnoviti i Vaš antikni namještaj. Slobodno se obratite sa punim povjerenjem:

 " Expres Antique"

Vodopija Mine

Prigorska 32 Zelina 10380

091/216 - 0550

 

Pletenje klavirskih žica

 

Anketa

Koliko je star klavir ili pianino na kojem najčešće svirate?
 

Zanimljivosti

Mehanički klavir

Mehanički klavir, ili pianola, bio je pravi izum za one koji nisu znali svirati klavir. To je glazbalo bilo kombinacija glazbene kutije i klavira. Njegove su se tipke same pomicale gore-dolje, a aktivirale su ih perforacije na pokretnoj papirnoj traci.

Kod prvih modela, koji su nastali 90-ih godina 19. stoljeća, mehanizam koji se nalazio s prednje strane klavira pritiskao je tipke drvenim mehaničkim prstima obloženih sa filcom dok je svirač pritiskao nožne pedale. Kod kasnijih modela taj je mehanizam bio ugrađen s unutrašnje strane klavira.

Opširnije...