Ugađanje, popravci i procjena glasovira i pianina

Naslovnica Zanimljivosti Zanimljivi sadržaji Pianola ili zar baš svi moramo znati svirati ?

Pianola ili zar baš svi moramo znati svirati ?

Ispis

Mehanički klavir

PianolaMehanički klavir, ili pianola, bio je pravi izum za one koji nisu znali svirati klavir. To je glazbalo bilo kombinacija glazbene kutije i klavira. Njegove su se tipke same pomicale gore-dolje, a aktivirale su ih perforacije na pokretnoj papirnoj traci.

Kod prvih modela, koji su nastali 90-ih godina 19. stoljeća, mehanizam koji se nalazio s prednje strane klavira pritiskao je tipke drvenim mehaničkim prstima obloženih sa filcom dok je svirač pritiskao nožne pedale. Kod kasnijih modela taj je mehanizam bio ugrađen s unutrašnje strane klavira.

Usavršeni model mehaničkog klavira, koji je nazvan pianola, reproducirao je izvedbe slavnih pijanista, a trake na kojima su bile snimljene njihove izvedbe mogle su se kupiti kao što se u današnje vrijeme kupuju CD-i ili DVD-i.

Pianola  PianolaPianola

Amerikanci opet prvi

Već 1925. u Sjedinjenim Državama proizvodilo se više mehaničkih nego klasičnih klavira. Međutim zbog pojave radioaparata i gramofona mehanički je klavir do 1930-ih gotovo potpuno zaboravljen. Postojala je razgranata mreža servisa za prodaju rezervnih dijelova i mnoge obrtničke radionice za popravke. Također proizvodnja perforiranih traka poprimila je razmjere tvorničke proizvodnje.

Pianola Pianola Pianola

Tehničke karakteristike

Osnovna podjela pianola je na uređaje ugrađene u instrument (pianino ili glasovir) i na samostalne mehaničke cjeline koje su se mogle prilagođavati instrumentima sa različitom visinom klavijature. I jedna i druga vrsta uređaja imala je svoje prednosti i nedostatke.

Mehanizam ugrađen u pianino u svakom slučaju je bio praktičniji za držanje u stanovima jer je zauzimao manje prostora, a i svirač je imao mogučnost izbora, između samostalnog sviranja (kao na svakom klasičnom pianinu) i sviranja putem mehanizma mijenjajuči perforirane trake.

Pianola Pianola Pianola

Osnovni nedostatak te vrste pianole su kvarovi na mehanizmu koje prosječan klavirštimer nije bio u stanju otkloniti, te je čest slučaj bio da se cijeli mehanizam vadi iz pianina te od predivne pianole ostaje samo pianino.

Ugađanje pianina sa mehanizmom ugrađenim ispred batiča i mehanike sigurno je klavirštimerima zadavao glavobolje prilikom ugađanja.

Kod modela pianola tzv. zasebnih jedinica već gore navedena prednost je prilagodba klavirima i pianinima sa različitim visinama klavijatura, mogučnost postavljanja uz koncertne klavire te izvođenje kompozicija pred publikom. Pod prednošću možemo smatrati i jednostavnije servisiranje gdje je pristupačnost dijelovima puno jednostavnija.

Pianola Pianola Pianola

 

Više o mehaničkim glazbenim aparatima pročitajte na stranicama Muzeja grada Zagreba.

Jedan od najpoznatijih muzeja sa izloženim primjercima svih vrsta pianola nalazi se u Amsterdamu. U depoima muzeja nalaze se više tisuća perforiranih zapisa. Svakotjedni su koncerti za posjetitelje koji su najveća atrakcija muzeja.

Više o muzeju pianola pročitajte na stranicama Pianolamuseum.

Primjeri i demonstracije izvođenja kompozicija na pianoli:

Pianola museum

Pianola Demonstration

Pianola 4 Blue Skies

"Kickin' the clouds Away" on Weber Duo- Art Pianola

Prichard Collection/Themodist Expo Pianola

Pianola Amerika

 

Anketa

Koliko je star klavir ili pianino na kojem najčešće svirate?